In zijn pleidooi heeft Tim Jackson het over de welvaart zonder groei en dat we beter zouden overgaan naar een ander economisch model.
Bedrijven investeren zodat ze nog meer kunnen produceren. Dit komt omdat de mens steeds wil vernieuwen. Mensen kopen steeds nieuwe dingen om "in" te zijn en erbij te horen. Er bestaat een botsing tussen de vier elementen. Jezelf, de andere, het nieuwe en de traditie. We proberen steeds systemen of modellen op te bouwen die steunen op één van deze pijlers. Maar dit is fout. We moeten een systeem of een model vinden dat rekening houdt met alle vier deze elementen.
We zouden ons kunnen toespitsen om de klimaatsverandering. Dan zouden we energie-efficiënte apparaten moeten kopen, spaarlampen aanschaffen, af en toe het licht eens uit doen, huizen isoleren,... Met andere woorden besparen op koolstof, energie en geld.
Iedereen weet dat dit een betere manier van leven zou zijn, maar niemand doet dit. Dit komt omdat we veel te druk bezig zijn met ons dagelijks leven. We brengen de kinderen naar school, checken onze e-mails, gaan zelf werken, we houden ons bezig met de alledaagse politiek, winkelen, eten maken, tv kijken,...
Dus in feite gaat het niet om het veranderen van de menselijke natuur maar het gaat over het bedenken van mogelijkheden, ons open te stellen en onszelf de vrijheid geven om een volledig mens te worden, om de dieptes en de breedte van de menselijke psyche te herkennen.
In dit economisch toekomstig model zouden er veel meer bedrijven ontstaat met sociale en ecologische doelen.
Ja, om dit economisch model te realiseren zullen we opnieuw moeten investeren, maar niet om te streven naar een consumptietoename maar om de ecologische activa waar onze toekomst op rust te beschermen en te onderhouden. We zouden moeten investeren in lage-koolstoftechnologieën en infrastructuren. Investeren in de idee van een zinvolle welvaart om mensen mogelijkheden te geven.
In zijn pleidooi haalt hij allerlei argumenten aan om deze te ondersteunen. Zo geeft hij een verklaring waarom mensen niets doen aan de klimaatsverandering. Hij denkt dat mensen te veel met hun dagelijkse leven bezig zijn. Dit is ook effectief zo. Veel mensen zitten in hun eigen wereld en gaan maar door met alles wat ze bezig zijn. Mensen hebben soms al te veel aan hun hoofd om nog aandacht te besteden aan de klimaatsverandering en zich hiervoor in te zetten.
Het economisch model dat prof. Tim Jackson voorstelt, is zeker niet slecht. Het zou inderdaad misschien beter zijn dat bedrijven zich wat meer toespitsen op ecologische en sociale doelen in plaats van het kapitaal te laten primeren.
Ik kan mij zeker vinden in zijn idee. Ik denk als dit gerealiseerd zou worden, dat dit effectief zou werken en dat de crisis misschien sneller zal ophouden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten