Visie van Paul Verhaeghe
"In de loop van het crisisjaar 2011 deden een aantal prominenten heel concrete voorstellen: verhoog het inschrijvingsgeld voor alle opleidingen die niet aansluiten bij het bedrijfsleven, verlaag het voor alles wat wel rendeert, wie hardleers is en toch kiest voor een niet-rendabele opleiding, die moet bestraft worden met een kortere of zelfs helemaal geen uitkeringsgerechtigde periode."
"Het feit dat dit soort voorstellen geformuleerd wordt door mensen met macht doet mij rillen - het moet, zo denk ik dan, ook op die manier begonnen zijn zo rond 1930. Het feit dat er nauwelijks protest komt - ik heb geen enkele rector horen reageren - vraagt om verklaring. Waar is de vroegere kritische zin naartoe?"
Mijn mening over de visie van Paul Verhaeghe
Eerst en vooral haal ik er even een artikel bij die ook te vinden is op Delicious. Link naar het artikel: http://www.klasse.be/archief/moeten-te-populaire-studies-duurder-worden/
Hier wordt dezelfde stelling, die Paul Verhaeghe aanhaalt, ook aangehaald.
Ik sluit me aan bij Paul Verhaeghe en vindt het niet normaal dat deze voorstellen er komen. Om dat te zeggen dat de kritische zin weg is, vind ik iets te ver gaan. Het is niet omdat één iemand een voorstel doet over het inschrijvingsgeld, dat iedereen een minder kritische blik heeft. Er is misschien wel geen reactie of protest uitgekomen naar de schrijver toe, maar misschien hebben verschillende lectoren, leerkrachten, studenten onderling wel gediscussieerd over dit onderwerp. Het zou mij trouwens verwonderen als dit niet zo was.
Het is belachelijk dat mensen denken dat het op deze manier wel de goede kant zal uitgaan met onze economie. Eerst en vooral ontzeggen we de keuzemogelijkheden van de studenten door hen een hoger inschrijvingsgeld te laten betalen voor de niet-rendabele opleidingen. Ten tweede zullen, lectoren die in die zo gezegde niet-rendabele opleidingen lesgeven, minder werk hebben. Is dit dan een goede oplossing voor onze economie? Dit betwijfel ik.
We moeten de keuze nog steeds aan de studenten laten. Als ze ervoor kiezen om een "niet-rendabele opleiding" te volgen, wil dit daarom niet zeggen dat ze geen werk zullen vinden. Vaak zijn dit opleidingen die een grotere en bredere mogelijkheid aanbieden om later in het werkveld te stappen.
Op gebied van studiekeuze mogen studenten zeker en vast kieskeurig zijn. Je moet iets kiezen wat je graag doet, een opleiding die je interesseert en iets wat je voor de rest van je leven zou willen doen.
Algemeen besluit
We moeten de studenten nog altijd de keuze laten welke opleiding ze willen kiezen. De uitgestippelde weg is daarom niet altijd de goede of niet altijd de weg die de student effectief wil uitgaan. Ik verduidelijk dit even met een afbeelding.
We zien op de afbeelding een centrale, rechte weg. Maar we zien ook twee afwijkende wegen.
We kunnen dit in verband brengen met mijn mening doordat er een 'recht pad' is uitgestippeld voor een bepaald persoon, de student in dit geval. Maar we zien duidelijk dat de persoon ook andere opties overweegt.
Het is belangrijk dat we in onze samenleving de keuzemogelijkheden niet belemmeren. En nu heb ik het niet enkel over de keuze van opleiding, maar in alles wat we doen.
Bron
website: http://plazilla.com/mijn-leven-gaat-drastisch-veranderen-wil-ik-dit-wel
auteur: Berna
jaartal: 28/09/2012
Geen opmerkingen:
Een reactie posten